V Medzilaborciach finišujú práce na realizácii projektu Warhol City

16.08.2006 Medzilaborce

Medzilaborce 16. augusta (TASR) - Približne ešte mesiac a pol potrvajú práce na realizácii druhej etapy projektu Warhol City - zmena imidžu mesta v Medzilabo...
Medzilaborce 16. augusta (TASR) - Približne ešte mesiac a pol potrvajú práce na realizácii druhej etapy projektu Warhol City - zmena imidžu mesta v Medzilaborciach. Jedným z jeho exkluzívnych výsledkov má byť skanzen zmenšených replík siedmich obytných a hospodárskych budov rusínsko-ukrajinského obyvateľstva na severovýchode Slovenska.

Realizácia 19 stavebných akcií v rámci projektu si vyžiada náklad bezmála 29 miliónov Sk. Samospráva mesta Medzilaborce získala rozhodujúcu finančnú podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Európskej únie v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby.
Medzi stavebnými aktivitami je celý rad takých, ktorých cieľom je podľa vedúceho oddelenia Mestského úradu v Medzilaborciach Antona Saba zlepšenie infraštruktúry v meste. Miniskanzen v parku pri amfiteátri má zvýšiť atraktivitu mesta z hľadiska turistického ruchu. Priamo nadväzuje na aktivity spojené s existenciou Múzea moderného umenia Andyho Warholu v meste. Zakladateľ umeleckého smeru známeho ako pop-art má svoje korene v neďalekej obci Miková.
Projekty obnovy chodníkov, ulíc, výstavby parkovísk, pouličného osvetlenia, vynovenia hľadiska amfiteátra pochádzajú z projekčnej kancelárie Dany Betakovej z Humenného. Miniskanzen navrhol architekt Peter Šimurda. Už sú v ňom umiestnené napodobeniny štyroch rodinných domov, hospodárskej stavby a kováčskej dielne. Chýba len postaviť kostolík. Podľa Saba ani jedna stavba nie je presnou kópiou reálne existujúcich objektov, napodobňuje prvky miestnej ľudovej architektúry.
Stavby realizuje ako hlavný dodávateľ víťaz výberového konania firma ZEPO, s. r. o. , Michalovce.
 

Vyberte región